lokken van gierzwaluwen

 
 
LOKKEN VAN GIERZWALUWEN MET GELUID
 
 
Luidsprekertje van een PC
 
 
Als u gierzwaluwdakpannen of gierzwaluwnestkasten geplaatst heeft in een buurt waar nog geen gierzwaluwen broeden, is het een goed idee om gierzwaluwgeluiden af te spelen om de aandacht van de gierzwaluwen te trekken.

Benodigheden

  • Een CD speler.
  • CD met gierzwaluwgeluiden.
  • Luidspreker. Een hoge tonen luidspreker, ook wel ‘tweeter' genoemd. Zelf gebruik ik luidsprekertjes die bij een PC horen. (te koop bij kringloopwinkels)

Installatie

De luidspreker kan bij – of in nieuwe gierzwaluwbroedplaatsen gebruikt worden. Omdat luidsprekers gevoelig zijn voor vocht is het aan te bevelen ze op een droge plaats te hangen.U plaats de luidspreker naast een nieuwe kast. Bij dakpannen onder een dakpan vlak bij een invlieggat.

Afspelen geluid

Als het goed weer is speelt u het geluid af, tussen 09.00 en 12.00 uur, maar ook ‘s avonds of op andere momenten als er gierzwaluwen in de buurt zijn.

Het geluid moet tot op een afstand van 50 tot 60 meter te horen zijn. Het geluid niet te hard zetten omdat u daarmee de luidspreker kunt opblazen. Luidsprekers die eerst in plastic worden verpakt als bescherming tegen vocht, moeten harder worden gezet maar dan neemt de kans toe dat u de luidspreker opblaast.

Het blijkt nuttig om ook eens te experimenteren met de geluiden. Bijvoorbeeld als er gierzwaluwen in de buurt zijn, zoekend naar de plek waar het geluid vandaan komt, plotseling de CD te stoppen. Het blijkt dat de rondvliegende gierzwaluwen nog intensiever gaan zoeken. Het is bekend dat de gierzwaluwen sterk op het geluid reageren, u moet dus goed op de reacties van de vogels letten.

Als het veel regent, hard waait of koud is, zijn de vogels niet aanwezig. De niet broedende vogels, de vogels die zoeken naar nestplaatsen, zijn dan vertrokken naar zonniger streken. Het heeft dan ook geen zin om geluid af te spelen. U kunt weer beginnen als het weer omslaat, het warmer is en de gierzwaluwen weer terug zijn.

Het zoeken gat namelijk het hele seizoen door tot dat de vogels eind juli vertrekken. Tot dat moment kunt u het geluid afspelen.

Als u merkt dat de gierzwaluwen geregeld de kasten of dakpannen in – en uitvliegen, kunt u de geluiden stoppen. Blijven ze daarna terugkomen op die plek dan heeft u waarschijnlijk het jaar daarop broedende gierzwaluwen. Als ze natuurlijk die 2 x 7.000 km naar en van Zuid Afrika overleven.

Het gebeurd vaak dat de vogels nog een seizoen alleen maar in de kast slapen omdat beide of een van de twee vogels nog niet geslachtsrijp is.

Kijkt u ook eens op: http://gierzwaluwbescherming.nl

 

                                                                                                                                        Home